اظهارنامه عملکرد مالیاتی و تمام آنچه که باید بدانید!
در ایران هم مانند هر کشور دیگری، همه کسبوکارها بر اساس قانون، باید مالیات بپردازند.
تمامی صاحبان مشاغل و کسب و کارهای بزرگ و کوچک که مطابق قوانین مالیاتی کشور دربین مودیان قرار میگیرند، موظفند هرساله اظهارنامه عملکرد مالیاتی خود در زمان مقرر تسلیم شعب سازمان امور مالیاتی کشور نمایند.
اظهارنامه مالیاتی درواقع صورتی از عملکرد مالی یک کسب و کار و شغل است که توسط صاحبان آنها تنظیم میشود. این اظهارنامه عملکرد در راستای دریافت مالیات بر درآمد که در گروه مالیاتهای مستقیم قرار میگیرد ارائه میشود.
براساس سیاستهای مالیاتی کشور، سالها است که سازمان امور مالیاتی، مالیات بردرآمد مودیان را به شیوه خوداظهاری دریافت میکند و بازرسان و کارشناسان ادارات مالیاتی، براساس اظهارنامه عملکردهای ارائه شده از مودیان، مالیات بر درآمد آنها را مشخص میکنند.
مهلت اظهارنامههای مالیاتی هرساله اعلام میگردد و مودیان باید تا پیش از پایان موعد مقرر، اظهارنامه عملکرد خود را تسلیم ادارات مالیاتی سراسر کشور نمایند. درغیر این صورت تحت جرائم فرار مالیاتی قرار میگیرند. ضمن اینکه زمان خوداظهاری مالیاتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت است.
با شرکت حسابداری پندار قلم در مروری بر تمام موضوعات مربوط به اظهارنامه عملکرد مالیاتی و جزییات آن، همراه ما باشید.
شرکت حسابداری پندار قلم ، ارائهدهنده انواع خدمات حسابداری و حسابرسی، تهیه و تنظیم اظهارنامه عملکرد مالیاتی، مشاوره رایگان امور مالی و مالیاتی و پلمپ دفاتر مالی میباشد. شرکت پندار قلم، متشکل از حسابداران و متخصصان خبره، با بیش از 22 سال سابقهی درخشان، آموزش حسابداری و تامین منابع نیروی انسانی و ارائهی انواع نرم افزارهای حسابداری را نیز به انجام میرساند.
اظهارنامه عملکرد مالیاتی چیست؟!
اظهارنامه عملکرد گزارشی دقیق از فعالیتهای مالی است که اشخاص حقیقی و حقوقی در مدت یک سال فعالیت شغلی خود به اداره مالیات گزارش میدهند. اظهارنامه عملکرد مالیاتی باید در زمان خاصی از سال، که سال مالیاتی هر شخص حقیقی یا حقوقی است، به اداره مالیات ارائه شود. به زبان سادهتر اظهارنامه عملکرد نوعی اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی است که مشمول قانون پرداخت مالیات میشوند.
اظهارنامه عملکرد مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی
بهطور کلی در قانون مالیاتهای مستقیم، چهار گروه دربین اشخاصی که مشمول ارائه اظهارنامه عملکرد مالیاتی هستند، قرار میگیرند. این افراد را که تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی را دربر میگیرند عبارتند از:
– تمامی اشخاصی که درحال فعالیت اقتصادی شخصی یا غیر شخصی هستند.
– تمامی اشخاصی که مقیم ایرانند اما فعالیت اقتصادی حقیقی یا حقوقی در خارج از ایران دارند.
– تمامی اشخاصی که در خارج از ایران ساکنند اما فعالیت اقتصادی به شکل حقیقی یا حقوقی در ایران دارند.
– تمامی اشخاص غیر ایرانی که فعالیت اقتصادی در ایران دارند. (مالیات این گروه نسبت به درآمدی است که در ایران کسب میکنند)
دقت داشته باشید که افرادی که در این گروهها قرار دارند حتی اگر دربین اشخاص حقیقی یا حقوقی مالیات بر نرخ صفر درصد باشند، مشمول ارائه اظهارنامه عملکرد هستند. همچنین اگر افرادی که فعالیت اقتصادی در غالب شخص حقیقی یا حقوقی دارند اما درآمدی کسب نکردهاند نیز باید اظهارنامه مالیاتی خود را ارائه کرده، اما صورتهای مالی خود را که نشان دهنده عدم فعالیت و نداشتن سود و درآمد است را ارائه کنند.
به این معنا که حتی اگر شما دارای کسب و کاری هستید که آن را برای یک سال تعطیل کردهاید، اما تعطیل شدن آن را به مراکز ذیربط مانند اتحاده اصناف مرتبط با شغلتان اطلاع ندادهاید و جواز فعالیت شما همچنان در جریان است موظفید که اظهارنامه مالیاتی خود را ارائه کرده و مستندات موجود مبنی بر تعطیلی کسب و کارتان را تحویل سازمان امور مالیاتی دهید. البته این موارد استثنائاتی نیز دارند که در ادامه به آها خواهیم پرداخت.
در قوانین مالیاتی کشور، اشخاص حقیقی و حقوقی در جامعه به دو دسته مشمولین مالیات و معاف از مالیات (غیر مشمول) تقسیم میشوند.
ماده ۲ قانون مالیاتهای مستقیم تمامی اشخاص معاف از مالیات را معرفی کرده است. اما درمورد اشخاصی که مشمول مالیات هستند نیز سه گروه به تفکیک در قانون ذکر شده است. به این ترتیب که مشمولین مالیات شامل:
– مشمولین پرداخت مالیات با نرخ مقرر
– مشمولین پرداخت مالیات با نرخ مقطوع
– مشمولین مالیات با نرخ صفر درصد
* اظهارنامه عملکرد مالیاتی اشخاص حقیقی
در قانون، اشخاص حقیقی، تعریفی جامع از همهی افراد جامعه است. همه افرادی که دارای حق قانونی در جامعه هستند، بزرگ یا کوچک، دربین اشخاص حقیقی قرار میگیرند.
در قوانین مالیاتی، اشخاص حقیقی که مشمول پرداخت مالیات هستند، در مشاغل و کسب و کارهای مختلف فعالند. ممکن است پزشک، وکیل یا صاحب یک مغازه باشند. در این قوانین، اشخاص حقیقی افرادی هستند که شغل یا کسب و کاری شخصی را اداره کرده و در مالکیت دارند. با مطالعه مقاله مالیات پزشکان میتوانید از نحوه محاسبه مالیات مشاغل پزشکی و پیرا پزشکی آگاه شوید.
این افراد میتوانند صاحبان کارخانهجات، فروشگاهها، دارندگان کارت بازرگانی، مالکان املاک و مستغلات، دارندگان واحدهای تولیدی و …. غیره باشند. بخش عمده مالیات کشور توسط اشخاص حقیقی پرداخت میشود. اشخاص حقیقی که مشمول اظهارنامه عملکرد مالیاتی هستند شامل سه دسته کلی میشوند:
* اشخاص حقیقی گروه اول
اشخاصی که مجموع فروش کالا یا خدماتشان بیش از ۳ میلیارد باشد. مهم نیست که حجم کسب و کار و فعالیت این افراد چه اندازه باشد. درهر صورت ملزم به تسلیم اظهارنامه عملکرد مالیاتی خود در طول سال هستند که شامل صورتهای خرید و فروش و سود آنها میشود.
بهعبارت دیگر مشاغلی که ۱۰ برابر درآمد مشمول مالیات قطعی شده آنها، (قبل از کسر معافیت) طبق آخرین برگ مالیات قطعی (مجموع اصلی و متمم) عملکرد سال ۱۳۹۱ و به بعد که تا تاریخ پایان دی ماه سال قبل از شروع سال مالیاتی ابلاغ شده باشد، بیش از ۳ میلیارد باشد.
نکته مهم اینکه مشاغل و کسب و کارهای زیر فارغ از میزان درآمد و فروش کالا یا خدمات سالیانه خود بخشی از گروه اول محسوب خواهند شد:
– صادرکنندگان و واردکنندگان (تمام اشخاص دارای کارت بازرگانی)
– کارخانهداران و صاحبان واحد تولیدی
– افرادی که امتیاز بهرهبرداری از معادن را دارند
– مالکان هتل (هتلهای سه ستاره به بالاتر)
– صاحبان کلینیکهای تخصصی پزشکی، آزمایشگاهها و بیمارستانها
– صاحبان فعالیتهای صرافی
– صاحبان فروشگاههای زنجیرهای
اظهارنامه این مشاغل البته کاملا مجزا از یکدیگر بوده و چگونگی تنظیم آنها ثبتشان در تخصص افراد و کارشناسان امور مالیاتی است.
با توجه به اهمیت و لزوم دقت در تنظیم اظهارنامه عملکرد مالیاتی، بهتر است از خدمات مشاوره رایگان شرکت حسابداری پندار قلم استفاده کنید.
* اشخاص حقیقی گروه دوم
کسبه و فعالانی که جمع کل فروش کالا یا خدماتشان بیش از یک میلیارد تومان و تا سه میلیارد تومان باشد، در این گروه از اشخاص حقیقی مشمول ارائه اظهارنامه عملکرد مالیاتی قرار میگیرند.
این مبلغ البته کل فروش یک کسب و کار را شامل میشود و ارتباطی با جمع سود یا درآمد حاصل از کسب و کار ندارد. در تعبیری دیگر، اشخاصی که ده برابر درآمد مشمول مالیات قطعی شده آنها، طبق آخرین برگ مالیات قطعی (مجموع اصلی و متمم) عملکرد سال ۹۱ و به بعد که تا تاریخ پایان دی ماه سال قبل از شروع سال مالیاتی ابلاغ شده باشد، بیشتر از یک میلیارد تومان و تا سه میلیارد تومان شود در ذیل این گروه قرار میگیرند.
* اشخاص حقیقی گروه سوم
اشخاصی که کسب و کاری کوچکتر از دو گروه دوم دارند و درآمد آنها کمتر مقادیر مشخص شده در دو گروه دیگر است، در این گروه از اشخاص حقیقی جهت ارائه اظهارنامه عملکرد مالیاتی قرار میگیرند. این اشخاص تعهدات و میزان مالیات کمتری خواهند داشت.
*** یک نکته مهم درمورد گروه بندی اشخاص حقیقی این است که اشخاصی که ذیل هریک از دو گروه اول قرار دارند، تا سه سال پس از قرار گرفتن در آن گروه، موظف به اجرای تعهدات خود در آن گروه هستند و نمیتوانند به گروه پایینتر منتقل شوند.
* اظهارنامه عملکرد مالیاتی اشخاص حقوقی
در قانون، به مجموعههایی که فردیت ندارند مانند شرکتها، سازمانها، ارگانها، موسسات و … اشخاص حقوقی گفته میشود. طبق قوانین مالیاتی کشور، تمامی اشخاص حقوقی که فعالیت اقتصادی در ایران و یا خارج از ایران دارند، مکلف هستند اظهارنامه عملکرد مالیاتی سالیانه خود (که شامل ترازنامهها و دفاتر حساب سود و زیان میشود) را تسلیم سازمان امور مالیاتی کشور کنند.
البته در قانون، برخی از اشخاص حقوقی که معاف از مالیات هستند نیز نامبرده شده است. شرح اشخاص حقوقی که ملزم به ارائه اظهارنامه مالیاتی نیستند در ماده ۲ قانون مالیاتهای مستقیم آمده است و شامل موارد زیر میشود:
– کلیه وزارتخانهها و موسسات دولتی
– کلیه مراکز و ارگانهایی که بودجه آنها از طریق دولت تامین میشود.
– کلیه شهرداریها در سطح کشور
– بنیاد ها و نهاد های انقلاب اسلامی دارای مجوز معافیت از طرف حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری
درواقع تمامی اشخاص حقوقی، بهغیر از مواردی که ذکر شد، موظف به ارائه اظهارنامه مالیاتی خود به سازمان امور مالیاتی هستند. البته اظهارنامه عملکرد مالیاتی اشخاص حقوقی در دستههای مختلف تفاوت داشته و تکمیل و تنظیم آنها پیچیدگیهای بسیاری دارد.
تکمیل و تنظیم اظهارنامه عملکرد مالیاتی انواع شرکتها و موسسات، شامل تنظیم و تهیه دفاتر پلمپ، صورتهای مالی سود و زیان و درآمد و هزینهها و ترازنامههای مالی میشود.
بنابراین تنظیم اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی کاری است که همزمان نیاز به تخصصهای حقوقی و حسابداری دارد. شرکت حسابداری پندار قلم ، با بیش از 22 سال سابقهی درخشان در این حوزه، میتواند خیال شما را از هر بابت آسوده کند و تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیات بر عملکرد شرکت شما را با بالاترین دقت و کیفیت انجام دهد.
* اظهارنامه عملکرد مالیاتی املاک و مستغلات
یک نکته مهم اینکه، بهطور کلی کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که درطول یک سال درآمدی را از فعالیت اقتصادی خود کسب میکنند و این فعالیت در یکی از مراکز دولتی دارای مجوز ثبتی است، ملزم به ارائه اظهارنامه مالیاتی هستند.
بهاین ترتیب تمامی مالکان و صاحبان املاک و مستغلات که از ملک خود به شکل اجاره یا اشکال مشابه درآمدی کسب میکنند، الزام به تنظیم اظهارنامه درآمد اجاره املاک هستند. این اظهارنامه نیز مجزا از اظهارنامه عملکردهای مشاغل و کسب و کارها خواهد بود.
تهیه و تنظیم اظهارنامه عملکرد مالیاتی
آنچه درمورد اشخاص حقیقی و حقوقی و بهطور کلی مودیانی که مشمول ارائه اظهارنامه عملکرد مالیاتی هستند گفته شد، تنها بخش کوچکی از شرح طولانی و پیچیده قوانین مربوط به مالیاتهای مستقیم است.
در بخش اظهارنامه عملکرد مالیاتی مشاغل، قانون، مواردی مانند اظهارنامه مالیات بردرآمد مشاغل انفرادی، اظهارنامه مالیات بردرآمد مشاغل خودرو، اظهارنامه مستغلات و …. را بهتفکیک و با شرحی کامل بیان کرده است. همچنین در بخش اشخاص حقوقی مشمول ارائه اظهارنامه مالیاتی، شاهد مواردی مانند اظهارنامه مالیاتی شرکتهای تعاونی، اظهارنامه مالیاتی شرکتهای دانشبنیان، اظهارنامه مالیاتی شرکتهای تازه تاسیس، اظهارنامه مالیاتی شرکتهای حقوقی، اظهارنامه مالیاتی شرکتهای خدماتی و … هستیم.
برخی از این شرکتها مانند شرکتهای دانشبنیان و تعاونی مشمول قانون مالیات بر نرخ صفر درصد میشوند که همین امر تنظیم اظهارنامه آنها را سختتر خواهد کرد.
به همین دلیل به تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی توصیه میشود که ضمن درنظر داشتن حساسیت و اهمیت اینکار، فرآیند انجام و ثبت اظهارنامه مالیاتی خود را به کارشناسان مجرب و خبره بسپارند. افرادی که درکنار تخصص در امور حسابداری، اشراف کامل به تمام جزئیات و نکات حقوقی در امر مالیات دارند.
موسسه حسابداری پندار قلم، با درنظر گرفتن تمامی این حساسیتها گروهی از متخصصان خبره در امور حسابداری و حسابرسی را درکنار حقوقدانان گرد هم آورده است تا بتواند خدماتی کامل و بینقص را در حوزه خدمات مالیاتی دراختیار متقاضیان خود قرار دهد.شما میتوانید از خدمات مشاوره رایگان مالی و مالیاتی شرکت حسابداری پندار قلم استفاده کنید و از تخصص و تبحر متخصصان پندار قلم بهرهمند شوید.
طبق قانون جدید سازمان امور مالیاتی کشور، تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی میبایست تمامی صورت حساب های مالی خود را در پایان هر ماه در سامانه مودیان مالیاتی ثبت و ارسال کنند. این یک تکلیف جدید مالیاتی است که تمامی مشاغلی که مشمول مالیات هستند میبایست از این قانون اطاعت کنند؛ در غیر این صورت، کسب و کار شما قطعا با مشکل مواجه خواهد شد.
قانون جدید پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان تاثیر قابل توجهی در اظهارنامه های عملکرد خواهد گذاشت و در صورت عدم انجام صحیح آن ممکن است اظهارنامه عملکرد شما با مشکل مواجه شود. شرکت حسابداری پندار قلم آماده خدماترسانی به شما عزیزان در انجام این تکلیف جدید مالیاتی است.